1661053.jpg

Kiinan matkan toinen päivä avautuu kuumana ja kosteana. Tiedossa on jännittävä seikkailu: matka muurille.

Pekingistä muurille on matkaa reilu tunti. Kuljettaja jättää minut portaiden alapäähän, ostan lipun gondolihissiin ja lähden kipuamaan portaita.

Jossain vaiheessa tajuan kävelleeni gondoliportin ohi. Edessä on tuskallisen kuuma ja hengästyttävä kipuaminen kohti muuria. Portaita on satoja, ellei tuhansia. Korkeuserosta laakson ja muurin välillä en ole varma mutta uskon sen olevan satoja metrejä.

1661054.jpg

Viimein ylhäällä. Näkymät alas laaksoon josta olen juuri kivunnut ovat huikeat.

1661055.jpg

1661056.jpg

Hengityksen tasaannuttua olen lamaantunut muurin valtavasta skaalasta, ympäröivän luonnon huumaavasta tuoksusta ja ylhäisestä yksinäisyydestä. Saan pitkään nautiskella yksinäni, kunnes vastaan tulee kiinalainen perhe.

1661057.jpg 1661058.jpg

Muurilla näkyy kyllä muistoja kävijöistä. Sinne tänne on raapusteltu nimiä ja rakastavaisten merkintöjä.

1661061.jpg 1661062.jpg

Pitkin muuria lentää upeita valkoisia perhosia. Ne pyörivät kuin kiusoitellen ympärillä, kuitenkaan laskeutumatta ja yritän turhaan pyydystää niitä kameran ruutuun. Vihdoin onnistaa: yksi niistä kiinnostuu kenkäni ruseteista ja laskeutuu pieneksi hetkeksi maahan.

En tahtoisi millään lähteä muurilta. Tiedän kuitenkin kuljettajan jo vilkuilevan kelloaan alhaalla laaksossa joten suuntaan kohti hissiä. Gondolihissi on jossain paljon ylempänä, sen sijaan löydän hiihtohissin tapaisen jossa istutaan avoimessa penkissä, tuulen heiluteltavana.

1661065.jpg

Hei hei muuri.